Vlaga u domu razara zdravlje, naročito dečje: Rešite problem pomoću ovih 5...

Vlaga u domu razara zdravlje, naročito dečje: Rešite problem pomoću ovih 5 biljaka – one sve upijaju!

0 348

Svaka od ovih biljaka pružiće vam još dodatnih benefita

Boravak u prostoriji sa puno vlage nije dobar za zdravlje. Tamo gde je vlaga, obično se nalazi i buđ, koja i te kako utiče na zdravlje, izazivajući simptome groznice, glavobolje, povećanje, čak i oštečenje jetre.

 

Ako u kući imate vlagu, lekari ističu da ste u tom slučaju podložniji bolestima disajnih organa, ali i reumi, astmi i tuberkolozi. Javlja se i depresija, čak i psihoza. Najjači uticaj vlaga ima na zdravlje dece, izazivajući alergije, kožne bolesti i bronhijalnu astmu.

 

Ipak, sa ovim problemom mogu da vam pomognu biljke, i to sledećih pet:

 

Spatifilum
Veruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa je neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da Spatifilum isušuje višak vlage u vazduhu i reguliše klimu u prostoru, već i uništava spore buđi. Najbolji ufekat ćete postići ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 stepeni.

 

 

 

Arabika (biljka kafe)

 

Bobice arabike pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a vazduh ispunjava predivnimtropskim mirisom.

 

Mirta

 

Ova biljka je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi verovali da je ova biljka sveta, da ljudima može da vrati mladost, a putnike ispuni dodatnom energijom. Danas su utvrđene neke druge blagotvorne karakteristike. Mirta uklanja višak vlage iz okoline i ubija mikrobe iz vazduha.

 

 

Lovor
Lovor je simbol pobede, slave i veličanstva. Potiče iz suptropskog područja zbog čega voli hlad, vlažan vazduh i veće količine tople vode. Uklanja višak vlage iz vazduha, a njegovi osušeni listovi oplemeniće ukus brojnih jela.

 

Stablo limuna

 

Limunovo stablo ispunjava vazduh fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz okoline. Sadrži veliki broj lekovitih materija i steriliše prostor oko sebe. Limunovo stablo voli sunčevu svetlost i redovno zalivanje.

 

 

foto: Profimedia

izvor:stil.kurir.rs